Perhatian!!

Ada beberapa post yang telah hilang gambarnya. Saya akan update balik gambar tersebut satu persatu ye. Harap masih sudi singgah ke sini ^^.

Wednesday, November 23, 2011

Ahli Keluarga Baru


Menghitung hari,
detik demi detik..
bilalah nak habis pantang..(huhu, rosak lagu..)

Dah sebulan lebih saya dlm pantang, ada 10 hari lagi untuk lalui tempoh berpantang. Rindu nak menjahit lagi. Tapi habis pantang ni, tak dapat terus menjahit jugak.  Habis je pantang, saya balik Kelantan tengok mak (nenek) yang tak sihat. Bawa cicitnya jumpa opah..perkenalkan,



Muhammad Al-Fateh

Alhamdulillah, seorang lagi khalifah kecil lahir. Moga menjadi anak dan hambaNya yang soleh.  Berjuang dengan penuh syahadah dalam menyebarkan dan menegakkan agamaNya yang suci. Semoga hidup dengan penuh rahmat dan keredhaan Allah..amin.
Balik dari kampung, nak pindah rumah pulak. Dah siap urus pasal rumah, mengemas dan sbgnya barulah dapat menjahit.
Wishlist utk hujung tahun ni; Mesin jahit tepi. Kalau tak dpt thn ni kena usahakan juga beli awal tahun depan. Chayok-chayok!!

Projek jahitan dan sulaman:
1. Langsir
2. Coasters
3. Kitchen mitten
4. Kitchen towel
5. Table runner
6. Sarung kusyen
7. pot holder
8. apron
9. placemat
10. beberapa tempahan

Banyak juga projeknya, harap ada luang masa untuk membuatnya. Oklah, Al-fateh dah "memanggil"...^^.

Tuesday, October 18, 2011

{Sulam 2} Bless to be Ummi & others

Memang berbaloi beli Brother NV90E baru-baru ni. Banyak benda boleh buat dan beli pulak dangan separuh harga. Kalau dibandingkan dengan mesin sulam Epal, harganya lebih mahal dan tak ada sambungan USB. Tapi NV90E ni ada sambungan USB, jadi boleh download design dari internet. Jadi designnya tidak terhad kat dalam mesin je. Rasanya dah beratus design saya dah download..hehe ^^. Tapi projeknya masih slow sebab benangnya ada sikit je.
Semalam saya sulam baju ni. Saya beli baju ni murah je, RM10 kat Carefour Bukit Rimau.  Murah kan? Bajunya pun labuh dan paling penting ada butang so senang nak breastfeed baby nanti. Rancangnya nak pakai masa balik dari hospital lepas bersalin nanti. Bajunya kosong, jadi saya sulam kat bahagian bawah baju; Bless to be Ummi ^^.





Inilah hasilnya. Sebenarnya banyak lagi kekurangan pada hasil kerja saya ni, saya perlu banyak baca tutorial dan practice lagi supaya lebih cantik dan kemas. Benang pun berapa kali putus, kerja yang sepatutnya beberapa minit je jadi berjam-jam. Tapi dalam memilih design pun memakan masa gak..


Ini pulak kerja suka-suka..hehe. Sebenarnya saya nak tampal pada organizer pouch dan beri pada Tasha (rakan fabric swap). Rancangnya nak bagi 3 organizers tapi sempat buat satu je. Jadi yang lain tu simpan jelah dulu, ada luang nanti boleh buat lagi.



Kat atas ni organizer pouch yang saya bagi pada Tasha. Kain dari cotton US. Bunga rose tu adalah design sulam cross stitch yang dah ada dalam NV90E.



Bolehlah simpan pen, pensel atau gunting dalam tu. Biasanya kat atas meja terhad, jadi boleh gantung je organizer ni. Saya pun baru ada satu. Nanti nak tambah koleksi lagi ^^. Ada yang nak order? Tunggu lepas saya bersalin dan habis pantang nanti ye..hehe ^^. Ohya, nanti saya update mengenai fabric swap pulak.

Monday, October 17, 2011

Pouch for Calculator


Ada 40 pieces semuanya. Inilah hasilnya dari pelbagai jenis kain - ada heavy cotton, jeans, designer cotton dan Japanese cotton.




Ini tempahan terakhir sebelum saya bersalin ^^. Projek kecil-kecilan untuk diri sendiri ada lagi saya buat. Nanti saya post kat entry jika ada kesempatan ye.
Nak pergi makan malam dulu. Jap lagi sambung untuk entry lain ^^ .

Friday, October 7, 2011

Sales at Sweetlilcraft Collections's Shop

WE ARE HAVING A SALES RIGHT NOW.
COMES AND VISIT US AT:


Tuesday, October 4, 2011

Polka Dot Wallet & Cute Car







Wallet ni untuk Illiani. Dia minta polka dot dan simple. Saya attached zipper puller atau kepala zip pada zip. Sesiapa nak beli zipper puller boleh singgah katsini.
Wallet yang dah siap pun masih ada dan dijual kat sini. Sekarang ada diskaun dari 10% - 11%. Sesiapa yang berminat bolehlah singgah, boleh dapat pada harga diskaun sementara masih ada stok ^_^.




Ni pulak cute felt car; soft toy untuk Amjad. Nak bagi adik, dia cakap adik belum keluar lagi. Jadi dia yang main dulu...hehe. Sesiapa yang berminat dengan soft toy ni pun boleh order. Insyaallah, lepas pantang boleh saya buatkan ^_^.

Friday, September 30, 2011

Cerita Raya..

Assalam..


2-3 hari ni badan tak berapa kuat dah.  Waktu pagi kepala pening, kekadang terasa mual macam kena morning sickness balik. Lepas subuh, terus minum dan makan untuk elak perut kosong. Biasanya pagi, pukul 8 kena juga baringkan badan balik walaupun tak mengantuk sebab badan lemah dan pening. Akhirnya tertidur gak sejam dua ngan Amjad. Bangun tidur, masak, makan, sambung rehat..itulah rutin harian. Petang lepas zohor baru badan rasa kuat sedikit dan barulah dapat buat kerja menjahit dan kerja-kerja rumah yang lain.
Perut pun dah makin berat, jalan pun rasa menekan pada paha dan kaki. Biasalahkan, setiap kandungan berbeza2. Masa mengandungkan Amjad, badan takde sakit2 tapi selalu semput dan pitam sebab kurang darah. Kali ni, semput tu kurang sikit tapi sakit-sakit badan. Mungkin sebab urat saraf dalam badan pun dah berubah selepas lahirkan anak pertama. Lepas bersalin ni, rasanya kena berurut sakan.
Cerita pasal raya, Syawal dah pun habis saya baru nak cerita pasal raya..hehe. Tahun ni balik raya kat Kelantan sebab dah beberapa tahun tak balik raya kat sana pada raya pertama. Selalunya raya kedua atau ketiga baru balik. Kali ni kenalah tukar lagipun raya haji dah tak balik sebab dah nak bersalin atau dah bersalin pun.. :?



Ni 2 hari sebelum raya kat rumah mak (nenek). Ni Ayah tengah menolong mak buat tapai pulut..hehe, romantiknya :). Bila dah berumur tinggal berdua je. Begitu jugaklah kita nanti.. Tapi akhirnya sorang-sorang je kat alam barzakh. Moga amalan baik jadi peneman kita.



Amjad main bunga api. Risau tengok dia main, tapi  ada ramai yang memantau. Alhamdulillah, takde apa-apa. Bukan main seronok lagi dia main. Ni pak udanya tengan melayan main bunga api. Lepas dapat main , tiap2 malam minta pak uda ngan tok pa nya pasang 'fire', katanya (pelita ngan bunga api).




Tahun ni tema coklat. Lepas makan dan bergambar, kami ziarah kubur arwah mama dan ke rumah mak dan sedara-mara kat kampung. Raya pertama, kereta takdelah banyak sanagat.  Raya kedua, jalan sesak macam kat KL. Memang beraya atas jalan rayalah jawabnya.
Raya ketiga kitaorg dah balik Shah Alam, alhamdulillah jalan tak sesak. Dalam 6-7 jam kain dah sampai rumah.



Tuesday, September 27, 2011

2 in 1 Purse


Minggu lepas saya cuba buat purse ni. Tak perlu banyak menjahit untuk cantum kedua-dua purse cuma kena ketuk rivet ngan snap button.




Tapi sebab jarang guna rivet ngan snap button, terkial-kial juga mengetuknya.  Rosak juga rivet 4 bijik T_T.
Saya guna kain dari Ikea, ni bahagian kedua purse tu. Untuk bukaan pertama ada satu poket pada bahagian belakang purse kedua.






Bila buka butang kedua, ada 3 poket kat bahagian dalam.
 Ada yang berminat nak tempah purse ni? Kalau purse ni insyaallah boleh buat dalam masa terdekat ni sebab simple dan senang. Purse ni sesuai untuk isi kad, syiling, lipstik dan sebagainya.
Berminat boleh contact saya ye ^_^.
Have a nice day everyone.

p/s : Jom join fabric swap kat sini

Jom join FabricsSwap


Jom join fabrics swap.
Sesiapa berminat boleh klik kat gambar.
Jom pakat meriahkan swap!! ^_^

Monday, September 26, 2011

Alamat untuk Exchange Link

Untuk kawan blogger yang menggunakan blogspot, boleh add alamat blog Sweetlilcraft Collections pada alamat di bawah:

http://sweetlilcraftcollections.com/feeds/posts/default


Insyaallah, post entry pada bloglist akan diupdate ^_^.

Thursday, September 22, 2011

Masalah blog lagi..tolonggggg!!

Saya confuse.....

Pening..

Taktahu mana satu nak pilih..


2 hari lepas, web hosting ada hantar email beritahu yang blog Sweetlilcraftcollections.com tu dipindahkan ke server baru. Saya pun tak kisah sgtlah sbb dah pakai blogspot.

Semalam, sesajalah buka blog lama. Rupanya blog tu dah elok balik. Takde dah redirect ke alamat blogspot ni.

Beberapa kelebihan blogspot:
Senang nak manage
New post update dan senang utk kwn2 yg pakai blogspot
Free

Masalahnya sekarang, dot com tu mmg saya bayar tiap2 tahun. Tak mahal pun, puluh2 hinggit je. Tak guna, syg pulak. Name card pun atas nama blog tu. New post boleh gak update cam blogspot, cuma skrg saya kena betulkan feed blog tu barulah ok utk kwn2 yg tak dpt nak trace new post kat blog saya.

Tapi hari tu dah tukar alamat kat Craftzone ngan Cotton House, nak kena tukar lagi ke? Huhu, kesian kat diorang. Kalau boleh taknak susahkan kawan2. Huhu, asyik problem je ngan blog saya ni.
Paling senang, saya masukkan kedua-dua blog lah kan??
Satu hal juga dgn kawan2 yg dah tukar address baru ni. Sorry susahkan korang semua..

Jadi sekarang, saya rasa kena guna balik laman web lama dan blog ni saya guna juga tapi untuk update barangan handmade yang ready stock. Apa pendapat kawan-kawan??
Huhu..confuse, ***%6#@

Wednesday, September 21, 2011

{ Sulam I } Budak Perempuan Biru

Ni produk sulam pertama hasil dari NV90e. Gambar saya download dari internet. Sepatutnya redwork, jadi guna benang sulam warna merah. Tapi benang merah belum beli lagi jadilah warna biru.


Hasil sulaman jadi cover penutup bekas. Ni bekas kurma bulan puasa hari tu, saya buat make over sikit. Tampal dengan kain perca dan penutupnya saya tampal denga kain felt yang telah disulam tadi. Kerja tak berapa kemas sebab buat kerja nak cepat dan 'kurang rajin' sikit..hehe.

Sekarang bekas ni buat isi pita pelekat yang warna-warni. Kena sembunyikan pita tu, Amjad asyik ambil buat main je. Bila nak guna, satu rumah kena cari..huhu.

Sunday, September 18, 2011

My New Baby

Hari Selasa lepas saya dimasukkan ke wad. Hah, dah bersalin ke? Taklah..sebenarnya, saya kena buat blood transfusion dalam 2 pain sebab hb saya rendah sangat. Ni kali kedualah, kali pertama masa pregnantkan Amjad. Terasa perit dan sakitnya masuk darah ni. Sepatutnya untuk 2 pain darah ambik masa lebih kurang 12 jam tapi untuk satu pain je telah ambik masa 8 jam. Mula2 cucuk tangan kiri, tapi sebab sakit sangat dan tangan dah bengkak, cucuk belah kanan then baru habis 1 pain. Bila masukkan darah yg kedua pun lambat jugak dan baru sampai suku, tangan dah sakit dan bengkak. 



Jadi Subuh hari Rabu tu, stop masukkan darah. Fuhh, lega rasanya. Tak tahan rasa sakitnya, sambil tidur, sambil gosok tangan. Hari ni pun masih lagi terasa sakit dan lebam pada kesan cucuk. Apa taknya ada 4 kesan cucukan jarum..huhu. Sebelum dimasukkan darah pun, doa banyak2 supaya dapat darah yang bersih dan dari orang muslim sejati. Takut jugakkan..apa2 pun tawakkal je pada Allah.


What a new baby? Jeng, jeng tengahari Rabu keluar dari hospital, petang tu orang hantar 'new baby' saya selepas pujuk suami untuk belikan satu... 


Kenalkan..





Brother NV90E atau Innov-is 90E..



Sekarang tengah promosi sampai 20hb Sept, dari harga RM2499 dapat harga RM1499. Mana nak dapat mesin sulam pada harga tu. Memang murah sangat. Saya beli dari LSN tapi saya suruh dia hantar sebab jauh dan tak ada luang masa nak pergi sana. Saya minta dia bawa benang sulam sekali, tapi warna yg ada tak banyak, jadi belilah sikit sementara nak pergi kedai. Satu benang RM4.00, murah ke?


Kak Mila, Kak Sha, Kak Zila..I'm joining your club :D. Terpengaruh betul. Mulanya ingat tak nak beli. Dok fikir,

Beli ke tak? beli ke tak? 

Karang tak guna sangat. Nak beli kena pujuk suami dulu ni sebab dia yang sponsor..hehe (Sayang abangg..). Jadi akhirnya beli gak, sebab ntah bila nak dapat diskaun tu. Insyaallah, banyak projek baru akan datang. Sesiapa nak letak nama kat beg, wallet ke atau apa saja saya boleh sulam je. Sebelum bersalin ni, ada lagi beberapa projek yang nak disiapkan. Nanti saya update ye. Jumpa lagi.. ^_^



Monday, September 12, 2011

Simple Black Flower Tote Bag


Ni order dari Khairiyah. Tote beg simple bolehlah jahit buat masa sekarang, masa untuk jahit pun sekejap je.
Terima kasih buat Khairiyah sebab sudi order dari Sweetlilcraft ^_^.

Thursday, September 8, 2011

Sweet Booties & Amjad

Kandungan saya dah masuk 8 bulan. Penatnya bertambah, lebih2 lagi bila kurang darah. Masa mengandung Amjad dulu kena masukkan darah gak 2 pain. Kali ni tak tahulah macamana nanti. 

Mood nak menjahit kekadang datang, kekadang pergi. Saya jahit booties ni sebelum raya hari tu. Yang kecik2 cam ni bolehlah jahit. Yang besar2 dah tak larat nak jahit, duduk kejap je dah semput. Booties ni bukan untuk sesapa pun, yang dalam ni taktahu boy ke girl. Saje je jahit untuk projek akan datang. Susah jugak jahit booties ni, sebelah jadi elok, sebelah lagi belum tentu menjadi. Jadi kena practice lagi dan lagi..



Raya pertama kat Kelantan, Amjad sibuk nak pergi beach. Raya ketiga balik ke S.Alam, dalam perjalanan balik masih sebut-sebut nak pergi beach. Jadi petang Sabtu lepas, bawa dia pergi Pantai Kelanang. Masa tu air surut, jadi main lumpur lah jawabnya. Seronok main sampai matahari pun nak terbenam. Hari ni sebut nak pergi beach lagi. Hemm, dia bukan nak mandi sangat tapi nak buat sand castle katanya, siap bawa bucket dan bulldozer dia..^_^.

Oklah, nak rehat kejap. Sampai jumpa lagi ye ^-^..




Tuesday, September 6, 2011

Frustnya..


Tak tahu nak cakap macamana?

Sedihh..

Frustt..

Buang masa..

Huhu..

Semua ada..

Blog Sweetlilcraft Collections.com tak dapat nak buka sebab tersalah copy file masuk folder blog. Sepatutnya masuk dalam folder lain tapi dah tersalah tekan, masuk folder blog jadi overwrite atas file blog. Blog pulak takde back up.. terus hilang tak dapat nak recover. Huhuhu..

Boleh buat blog lain guna hosting tu tapi dah frust. Jadi saya rasa nak guna blogspot jelah. Pening kepala dah dengan website blog tu. Tapi kedai masih lagi operasi guna hosting.
Jadi sekarang ni sesiapa masuk address sweetlilcraftcollections.com akan redirect ke blog ni.
Ada yg nak exchange link amatlah dialu-alukan..

Friday, August 19, 2011

My Baby Bedding Set & Nursing Pillow


Semalam siapkan sarung tilam dan bantal baby. Set tilam ni Amjad yang punya cuma tukar sarungnya sahaja. Saya lapik span, buat quilting dan jahit free motion pada sarung bantal dan tilam. Just simple quilting sebab tak larat nak gunting kain. Kainnya saya beli kat Ikea.





Satu set dengan tilammnya, saya buat nursing pillow. Mulanya  takde cover pun. Perasan tak kain kotak2 dan kartun sebelah dalam? Tapi belum apa-apa, Amjad dah kotorkan dengan ais krim. Jadi saya jahit cover mengunakkan kain yang sama dengan cadar dan terus simpan dalam beg. Kalau tak, Amjad buat main lagi. Harap bantal ni membantu elakkan atau kurangkan sakit pinggang dan lenguh saya semasa menyusukan baby..*wink*

Monday, August 15, 2011

Rose Garden Wallet




 SOLD


Dimensions
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- Approx. 8.5"x4" folded
- 2 cash slots
- 6 cards slots
- 1 zipper coins pouch


Materials
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- Raymond Waites quality printed cotton - body
- Quality printed cotton - slots
- Fully interfacing
- Leather snap button - closure

Garden Maze Wallet




SOLD



Dimensions
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- Approx. 8.5"x4" folded
- 2 cash slots
- 6 cards slots
- 1 zipper coins pouch


Materials
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- Amy Butler quality printed cotton - body
- Amy Butler quality printed cotton - slots
- Fully interfacing
- Leather snap button - closure

Friday, August 12, 2011

Cute Hearts Wallet


Price: RM45.00 (exclude postage)
Status: Only one available


Dimensions
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- Approx. 8.5"x4" folded
- 2 cash slots
- 6 cards slots
- 1 zipper coins pouch


Materials
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- Japanese quality printed cotton - body
- Light cotton - slots
- Fully interfacing
- Snap button - closure

If you are interested, don't hesitate to email me or get it at my SHOP ^^.

Flowers and Mushroom Garden Wallet




SOLD

Dimensions
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- Approx. 8.5"x4" folded
- 2 cash slots
- 6 cards slots
- 1 zipper coins pouch


Materials
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- Japanese quality printed cotton - body
- 100% quality cotton - slots
- Fully interfacing
- Leather snap button - closure

If you are interested, don't hesitate to email me.

Wednesday, August 10, 2011

Exchange Link Everyone!!

Hi there!

I'm really appreciate if there is anyone who want to exchange link with this my humble blog. If any of you want to exchange link with me, please leave your comment below and give me your blog address and which part of your categories.

Categories:

1. Crafters
2. Crafter Shops & Supply
3. Online Shop
4. Friends List

If you are not a part in those categories, never mind.. I'll create one for you ^_^.

Thank you.

Monday, August 8, 2011

Big Flower Drawstring Bag



Big Flower Drawstring Bag
(Beg Telekung)


Status : SOLD

Dimensions
====================
- Approx. 17"x12" open
- 3 pockets inside

Materials
====================
- Heavy cotton - main
- Heavy cotton & light cotton - pocket
- Light cotton - lining

Price
====================
RM25.00 (exclude postage)


Please email me if you are interested ^_^

Sweetlilcraft's Shop is open again!!

Hi everyone,

I decided to open this blog again because I think it will easy to other people who use blogger to update about my handmade.

This blog will only display any items which ready stock that made by Sweetlilcraft Collections. So, please come again to check out about new stock in this shop.

Thank you ^_^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It button on image hover