Perhatian!!

Ada beberapa post yang telah hilang gambarnya. Saya akan update balik gambar tersebut satu persatu ye. Harap masih sudi singgah ke sini ^^.

Thursday, December 30, 2010

New Bags



New design for tote bag, fabric from Michael Miller. I'm really love his bag. Maybe next time I'll make it one for myself ^^. I love the fabric too.



Granny bag from Japanese cotton fabric. These 2 bags were requested by one of my customer. This one for her mother.



My forth backpack. Pink Butterfly for Damia Humaira. All these bags, I make it in three days. Much more productive than usual, haha. (org lain buat lagi byk) "wink" ~*

Hope they are happy with their own bag. Thank you very much for all of you!! ^^

Tuesday, December 28, 2010

Hp Charm


Whoaa hahaha..I'm a cute monster!!


Disebabkan keganasan yang melanda, Monster Pink telah bertukar...



Supaya tidak menjadi terlalu cute, matanya telah menjadi 3.


Sebenarnya hp charm ni untuk adik bongsu saya, lelaki tapi mintak monster pink. Huhu, buat jelah asal happy ^^.


Dan ini pulak untuk saya sendiri, cupcake bunga-bunga pink lagi.


^^


Ohya, jangan lupa join giveaway kat sini sebelum 31 Dis 2010 ^^.


Jumpa lagi!!

Monday, December 27, 2010

I'm giving away a Make up Pouch

Salam,

Dah nak berakhir tahun 2010 ye. Cepatnya masa berlalu. Itulah, bila dah akhir zaman, masa berlalu rasa begitu cepat. Dah 2 tahun juga saya berblogging, tapi bukanlah blogger tegar. Sekadar mengisi ruang dan berkongsi sedikit cerita ^^.


Minggu lepas, tengah mengemaskan rak dalalm bilik jahit tu terjumpa kain yang telah dipotong untuk buat make up pouch. Dah lama juga kain ni tersadai kat rak, jadi sementara nak siapkan beg yg lain saya jahit sekejap make up pouch ni. Saya jahit dalam keadaan kelam kabut sedikit. Jadi, banyak kali kena tetas sebab tersalah jahit. Hmm.. itulah sebab tak nak jahit beg terkocoh-kocoh, nanti ada je yang tak kena.



Bahagian depan saya patchwork dengan kain cotton dan bahagian belakang dijahit snow crochet.



Ini bahagain belakang. Material jeans dan cotton, bahagian dalam saya tak guna cotton. Jenis kainnya saya tak tahu pulak, polyester kot.



Disebabkan jahit terkocoh-kocoh, lining dalam terbuka dan saya kena jahit sembat. Tapi takde pulak benang yg sama warna, hasilnya nampaklah benang sembat tu.


Tapi masih dalam keadaan baik dan boleh digunakan ^^. So, I want to give away this make up pouch to one lucky winner. Ada yang berminat ke?Apa yang perlu dibuat ialah:




1. Kalau ada acc FB (Facebook), just Like and Follow Sweetlilcraft Collections Fan Page.


2. Put me in your bloglist, be my friend and I like to be your friend too ^^.


3. Tinggalkan komen kat sini dan jangan lupa beritahu saya id FB dan pastikan ada link blog supaya saya boleh jejaki kalian ^^.


4. Untuk sesiapa yg tidak yang mempunyai blog, boleh sertainya di sini.


(layak untuk orang yang beralamat kat Malaysia je..hehe)



Itu aje, senang kan ^^. Tarikh tutup pada 31 Dis 2010, 11:59 PM. Insyaallah, pemenang akan diumumkan 3hb Jan 2011.


Thursday, December 23, 2010

Free PDf Pattern From HomeSpunThreads

It's really GREAT!! Thank you so much to Aimee the owner of HomeSpun Thread for giving away pdf patterns in her store today for FREE. She has 29 patterns and patterns combination's to choose. What you should do only become her follower and spread the word. Please visit her now!! ^^


Tuesday, December 21, 2010

Crochet Flower Hair Clips

Hi, I manage to crochet a few flowers during watching television with Amjad. Belum terfikir nak jual, I'm just having fun with it :wink: . Now, I'm trying to crochet amigurimi..haha, kalau jadi. Tapi sekarang sibuk lagi dengan tempahan beg. So, tunggulah bila ada masa yang sesuai.


Tadaa..ok tak? These hair clips already arrived at Pahang as gift for two daughters of my best friend. Really hope they will love it ^^. I thought I want to give something for their mother too. Hemm, maybe next time. Biasalah memanjang je tak sempat.

Ohya, stay tune for next entry. I'll have something to giving away to one lucky winner.. v-v !!

Friday, December 17, 2010

New Fabrics & Recent Craft



Kain lagi. Terpaksa beli jugak sebab nanti habis, kalau habis tak tahulah bila pulak ada. Jadi kenalah korek purse beli kain ni..hihi. Tu pun ada 3 polka dot lagi saya tak beli, pink dot putih, putih dot hitam dan putih dot biru. Ada satu dark pink dot putih dah habis pun, cepat betul habis baru 2 minggu lepas saya tengok. Kain patchwork tu pun ada warna lain, (biru, merah, krim) ikut hati nak beli semua tapi sabar2, jadi sambar warna kegemaran je.. :love:



Riben saya beli lebih satu meter setiap warna, kalau berminat boleh contact saya ye. Kalau nak lebih pun boleh, saya boleh restock lagi. Harga RM1.70 semeter.




Ni kerja yang tengah saya buat. Ma yang minta buatkan jadi kenalah siapkan order ni dulu sebelum dia bersara.




Baru siap 6, 10 lagi kena siapkan. Hari ni kena siapkan jugaklah. Banyak lagi yang menunggu ni..huhu, go go chaiyok!!

Wednesday, December 15, 2010

Giveaway From Balancing (3x)



Ramai crafters yang join giveaway ni. Hadiahnya memang menarik! Saya pun tak nak lepaskan peluang :love: . Ada banyak lagi hadiah menarik yang bakal dimenangi. Jom join giveaway dari Balancing (3x) ^_^ !!

Tuesday, December 14, 2010

Amjad, My Sweet Little Prince ^^

My sweet little prince ^^. He's already 2 years and 5months old. Time passes quickly, right? Alhamdulillah, Amjad was growing up in front of ibu.

Amjad so active, lari dan melompat sana. Tak pernah nampak kepenatan hinggalah dia terlena.

Amjad dah mengenal nombor 1-20, all in english. Kita cakap satu, dia cakap one :). ABC pun dah kenal. Alif ba ta pun dah..alhamdulillah ^^.



Suka swing..dapat swing macam ni lagilah dia seronok. "swing -swing".."one, two, three.." hihi




Dapat slide lagi seronok. Bukan main lagi senyum bila dah dapat main slide. Indahnya alam kanak-kanak. Moga Allah sentiasa merahmatimu, sayang.

Hemm, Amjad baru je stop from fully bf. Baru 2 minggu. Nak tahu tipnya? Nanti saya buat posting untuk petua pisahkan susu :) Tapi alhamdulillah, dah puas hati sebab Amjad dapat bf sepenuhnya untuk 2 tahun lebih ni. Malam, ibu dah boleh tidur lena sikit, tp nak tidur pun still nak ibu :) . Dah stop bf, barulah dia selera makan nasi. Minum susu, susah jugak. Abahnya beli susu pediasure, baru habis satu tin kecil. Macam2 dah beli, yang murah yang mahal. Lastly, pediasure jugaklah sebab sesuai untuk kanak-kanak yang kurang makan macam dia. Tapi dia minum guna gelas, tak minum langsung kalau guna botol. Ok gak tu, takdelah susah nak berhentikan susu botol pulak.

Dia memang senang gosok gigi tapi sekarang makin rajin gosok gigi dan kurang makan sweet sebab dia takut tengok gambar gigi rosak kat internet. Selalunya saya cakap, " Tak boleh makan sweet, nanti gigi rosak". Hari tu sebab dia nak makan jugak, dia cakap.. " Ni bukan sweet, ni gula"..huhu :lol:

Tuesday, December 7, 2010

Sling Bag



Haziq .......


Sling bag untuk Haziq. Ni jugak order dari Ilah. Thank you dear for your support, terima kasih juga kerana sabar menunggu ^_^.
Tali saya buat adjustable. Kain ni design dari Micheal Miller, beli kat Printed Cotton.


Bahagian dalam jugak saya gunakan kain yang sama. Harap Ilah berpuas hati dengan beg ni. Thank you so much !!

Saturday, December 4, 2010

Sew & Share Crafty Swap



Hi, saya join Sew & Share Crafty Swap anjuran Zura Sew Retro Chic. It's fun! Mungkin ni boleh menaikkan semangat saya untuk menjahit :lol: . Aktiviti macam ni bagus juga sebab boleh menambahkan rakan kraf dan berkongsi ilmu dan idea baru dalam dunia jahitan.

Siapa partner saya untuk swap crafty item nanti? Tak sabar nak tahu, nanti boleh fikir apa nak dijahit nanti. Hmm, apalagi? Jom ikut join ramai-ramai. Klik kat gambar tu ye ^^.

Black Tea Party Backpack

Satu backpack dah siap. Satu lagi sling bag Ilah dalam proses. Minggu ni kurang bermaya nak menjahit. Banyak lagi yang belum siap. Nak jahit langsir rumah baru abah lagi. Huhu..semangat2!!


Ni beg sandang yang ke-3 saya jahit. Alhamdulillah, dah makin mahir  dan faham cara menjahitnya.



Bahagian tepi ada 2 poket, sebelah kiri dan kanan. Kain ni saya beli dari May. Ikutkan sama je corak kat local store tapi tak ada pulak jual warna hitam.



Kali ni talinya adjustable dan saya padded with batting, jadi taklah sakit masa sandang beg. Backpacks sebelum ni saya buat tali biasa je. Harap Ilah suka ^^. Tunggu satu beg lagi ye Ilah ^^.

Thanks for reading ^_^!!

Tuesday, November 30, 2010

Patchwork Pouch

Dah sebulan saya jahit pouch ni. Ingat nak jahit banyak-banyak dulu baru upload tapi tak sempat lagi nak buat yang lain. Kainnya dari fabrik scrap yang saya beli dari Kelly (Fabric Fanatics) setahun yang lepas kat Etsy. Lama kan?? Haha..sayang nak guna. Kain kotak2 coklat tu pulak dari US, Kak Lin (Spinnings Spool). Aduh..lama tak borak dengan kaklin, rindunyaa..




Pouch ni saya jahit secara patchwork di bahagian depan sahaja. Warna kainnya sama jadi tak perasan patchwork kan? Penutup saya guna flex frame. Pouch ni sesuai utntuk isi hand phone, ipod dan kosmetik yg kecil seperti lipstik, eyeliner & etc.



Bahagian belakang saya jahit cotton label. Label tu saya dapat sebagai free gift dari Kawaii Stations.


Saya hias dengan crochet lace yang saya beli dari May,  crochet flower dan cover button tu yang saya buat sendiri.

Sesiapa yang berminat, boleh dapatkan pouch ni kat LILSTORE. Ada satu je, specially create for you ^^ !!

Monday, November 29, 2010

Sales For Skip Hop Bag


JUALAN MURAH DI LILSTORE!!


Hi,
Jika anda ada anak yang akan ke taska atau tadika, Skip Hop Bag adalah beg yang paling sesuai untuk anak kecil anda. Skip Hop Bag telah menghasilkan beg yang comel berbentuk  binatang dalam pelbagai pilihan. Ia juga mempunyai pelbagai warna yang cerah dan terang yang amat sesuai untuk si kecil anda.

Skip Hop Bag telah berada di LILSTORE sekarang! Ada 3 pilihan corak di dalam simpanan. Dalam tempoh seminggu, bermula hari ini (29 Nov - 5 Dis 2010), anda boleh dapatkannya dengan harga diskaun. Sila layari LILSTORE untuk keterangan lebih lanjut.


New Items

Salam,
Ada beberapa produk baru telah dimasukkan dalam LILSTORE. Pelbagai bahan untuk kraftangan, beg dan hasil kerja tangan saya.


Boleh layari LILSTORE untuk ketahui lebih lanjut. Lilstore juga akan mengadakan JUALAN MURAH untuk produk yang terpilih sempena buka sekolah akan datang. Jualan murah akan bermula esok (29 Nov 2010) dan berlangsung selama seminggu. Jadi jangan lupa layari lilstore dan ambil kesempatan sempena jualan murah ^^.

Jumpa lagi ^^/.

Wednesday, November 24, 2010

New Waiting List : Nov-Dec 2010


Rasanya inilah senarai terakhir untuk tahun ni. Terima kasih buat semua yang memberi sokongan dan membuat tempahan dengan saya. Semoga semuannya berpuas hati dengan hasil tangan saya. Insyaallah, segala kekurangan akan diperbaiki dari masa ke semasa.


Buat semua yang tempahannya belum disiapkan, terima kasih kerana sabar menunggu. Insyaallah saya akan lakukan yang terbaik! ^_^


Ilah : Backpack & Sling bag (dep:17/6) - done

Nadira : Diapers Bag (dep:21/6)

Hannie : Tote Bag;  C3, A1 (dep: 1/8)

Mas : Backpack (dep:17/8)

Paes : Diapers Bag (10/9)

Azze: Wallet & sling bag (dep: 12/10)

Maisarah : Tote Bag

Zaid  : Sling bag

Saturday, November 13, 2010

Tudung bidang 60" di LILSTORE sekarang!!



5% diskaun mulai 12 Nov - 19 Nov 2010!!






Ada pelbagai corak dan warna tudung bidang 60 inci di LILSTORE sekarang.  Setiap corak hanya ada sehelai sahaja. Jadi dapatkan sekarang sebelum kehabisan stok!!





Uncang Muni


Alhamdulillah, lega rasanya apabila siap jugak 700 uncang untuk perkahwinan Muni.  Mencabar betul buat uncang ni, nasib baik sepupu, makcik dan suami ada gak menolong. Ringan jugaklah beban. Tapi sekurang-kurangnya ada jugaklah pengalaman menerima order yg byk mcm ni. Tapi cukuplah rasanya pengalaman itu. Dah penat..huhu.

Jadi, lepas ni nak tumpu siapkan tempahan yang sedia ada. Saya minta maaf banyak2, saya dah tak dapat menerima tempahan lain lagi. Bukan menolak rezeki, tapi saya perlukan ruang masa untuk Amjad yang kian membesar.

Minggu depan saya balik kampung seminggu. Jadi, jika ada sesiapa yang nak order apa-apa terus je pergi LILSTORE.  Segala urusan pengeposan saya akan lakukan selepas saya balik dari kampung.

Akhir sekali..

SALAM IDUL ADHA buat semua ^^


(note: Pening kepala nak tulis dalam Bahasa Inggeris lagi.  Jadi sayangilah bahasa kita..haha)

Thursday, November 4, 2010

Pre- Order : Skip Hop Bag

SKIP HOP BAG





Really cute bags right? Get one for your little one ^^. This pre-order will be closed on 10th Nov 2010. I'll be place order on 11th Nov 2010. These bags will be arrived in one week.



Price : RM60, regular price RM85


(excluding postage)


Skip Hop Bag features:


* Durable material mixed with whimsical details.
* BPA-Free, Phthalate-free, PVC Free.
* Roomy main compartment.
* Adjustable side pocket — great for a sippy cup.
* Insulated front pocket includes 2 interior pockets.
* Padded, adjustable comfy straps.
* Easy to clean lining.
* Suitable for ages 2-6 years.
* Size: 25.4cm x 10.1cm x 29.2CM.



If you are interested, please email me. It's for serious buyer only. What you should do:


1. Tell me which bag do you like and I'll will give you my account number so you can pay 50% deposit.


2. Once the bags arrived, I'll let you know and you can pay another 50%  + postage (RM6 for poslaju).


The price will be increased once I put it in my lilstore. So, grab this opportunity now!! ^^


Don"t hesitate to email me: sweetlilcraftshop [at] gmail [dot] com


ImageHost.org

Wednesday, October 27, 2010

Sewing For Beginner Ebook

I've had pretty hectic day. Last night I slept at 1 a.m and wake up in the morning to continue sewing on small pouches. I got back pain and it made me feel really tired.


But I still need to open my blog and find something new for my craft.  Then, I've  found something for new beginner in sewing. It is sewing e-book which you can learn to sew with sewing patterns. Maybe it will be useful for  some of my friends who like to sew but not have any experience. What a good news is it all FREE ^^!! You can download here or just go to www.favecrafts.com to get more free craft projects and decorating ideas.


This e-book included  how to make pin cushions, pillows, bags, clothing and home decor.  You also can download by click on the link below:


Download the SEWING FOR BEGINNERS eBook for free [pdf]


Happy crafting and sewing ^^!!

Tuesday, October 26, 2010

Make Over 2 in 1 Lampshade

A year my sewing don't have any clock. Selalu jahit sampai lupa pukul berapa..haha. One day, I have an idea. Actually, this clock already lost it hands because Amjad was pulled it out. But I'm still kept it at the store because I know it still can work. I love this 2 in 1 lampshade because it is a gift from my best friend on my wedding day. See..it 7 years old already but still can work.



So, what I do?? Jeng jeng jeng..below was a broken alarm clock. I take its hands out and put on my 2 in 1 lampshade..hehe. See above picture, my clock already have its hands ^^.


So now, I make over the lampshade  to get fresh look. What I did was I'm covered it with pink rose cotton and I used glue gun to stick the lace. Very simple right? :P

Here it is...taraaaaa!! Now my sewing room have a clock and romantic lampshade. So I know when I should stop sewing..hehe ^^.




Thank you everyone ^^!!

Friday, October 22, 2010

I should decide this..

Hi,

I was thinking....

Thinking that I should stop taking any custom order from now onwards.  Maybe just open for a few items only ~ I will decide about this later. But, confirm.. I don't want to take any custom order anymore.


The reasons why I'm stopped taking custom order because:

I need to release my stress on rushing doing all the custom orders.


I want to focus on ready made items.

I want to make something that come from my passions, my heart and my creativity not  just because I SHOULD do that.


Now, I'm looking forward for business which much more capable to increase my family income. Insya'Allah, moga Allah permudahkan segala urusan..Amin.

Terribly sorry about that. I'll finish up all remaining custom orders and hope all will be done by the end of this year or on January next year.


Any ready made items will be place at LILSTORE. Hope, you all willing to visit my humble lilstore ^^ and log yourself in which allows you to shop faster, track the status of your current orders and review your previous orders at Lilstore.


Please take you time to subscribe your email to Sweetlilcraft Collections, so you will automatically update about my crafts and new items. Thank you!! ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It button on image hover