Perhatian!!

Ada beberapa post yang telah hilang gambarnya. Saya akan update balik gambar tersebut satu persatu ye. Harap masih sudi singgah ke sini ^^.

Thursday, September 4, 2008

PeTua BykkAn Susu..

Atas permintaan della dan nk share ngan kekwn2..Ini mengikut sedikit pengalaman yg ada dan melalui pembacaan.
Mulanya risau takut susu berkurangan coz kita berpuasa. Ada yg pesan jgn puasa dulu. Tapi, nekad nak puasa gak. Alhamdulillah, hari ke4 puasa ni susu makin byk..harap berterusanla. Ok, petuanya..


1. Doa..moga diperbanyakkan susu walau berpuasa kerana Allah. Moga dpt tunai tanggungjawab dan bagi hak nyusu pada amanah Allah si kecil kita tu.

2. Makan kurma byk2. Sy berbuka dengan 3 biji kurma dgn niat bykkan susu. Sahur pun makan kurma lagi. Lagi byk lagi bagus.

3. Sy ambik pil asi..masa berbuka, sebelum tido dan masa sahur.

4. Sy minum jus kismis As-syifa'. 2 sudu besar ms sahur dan 2 sudu besar sblm tido.

5. Minum air suam byk2. At least dpt 8 liter. Kekdg minum jus kurma utk tenaga.

6. Sayur sawi ngan lobak putih.

7. Jgn stress, pengalaman stress ms pantang mmg buat susu kuar skit je. Sy pn ambik petua della dulu..buat hipotesis..

8. Bila susu penuh, sy perah.. jd, susu baru akan keluar. Kt pun ada spare susu, kot bdn dh tak larat sgt.

9. Yg penting gak, bb kena sentiasa isap jd dia akn stimulate pengeluaran susu.


Mcm Amjad, dia kuat nyusu..paling lama 1/2 jam skali isap. Pastu kerap, kekdg selang 1jam, kekdg selang 2 jam. Badan kita penatla skit. Jadi sy ambik multivitamin. Kurma tu pun penambah tenaga.

Insyaallah diperbykkan susu olehNya..kita berusaha setakat mampu. Semoga kekwn dpt tunai hak pada si kecil dgn jayanya..chayo!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It button on image hover