Perhatian!!

Ada beberapa post yang telah hilang gambarnya. Saya akan update balik gambar tersebut satu persatu ye. Harap masih sudi singgah ke sini ^^.

Tuesday, August 26, 2008

Dalam pantang lagi..

Beberapa hari lagi cukupla 44 hari berpantang lepas bersalin.Pengalaman berpantang tanpa orang tua memang menguji..lebih2 lagi kali pertama berpantang. 2 hari 1 malam kt hospital xla begitu memenatkan, iyela mlm pertama Amjad lahir dia tidur kt nurseri hospital. Bolela recover skit energy yg hilang semasa bersalin. Balik rumah..hari pertama dan kedua Amjad tido ngan wan anjangnye. Malam ketiga barula Amjad tido ngan saya. Mase tu susu mmg tak byk kuar..mula rasa stress, Amjad diberi susu formula selang dgn susu ibu (coz ms tu pkir dia tak cukup minum).

Nurse home care dari DEMC dtg..ckp Amjad kena jaundis. Nurse pesan bg susu byk2..tp tiap kali bg susu ibu dia hisap kejap je pastu dah tido. Rupanya bila baby kena kuning dia memang malas menghisap..mgkin sbb dia lemah. Maka terpaksa bg susu formula lg. Tapi akhirnya Amjad masuk wad jugak,2 mlm..menangis saya kat rumah. Mulanye tahan taknak nangis tp lagi kuat tangisnya..siap teresak2 lg, dlm fikiran takut kena meroyan..istigfar byk2. Suami balik dr hospital barula cool. Sepjg ank kt hospital saya perah gak susu nak bg dia minum. Harap cepatla sembuh..mula2 perah tak sampai 1 0z pun,punyala frust. Paling byk dpt gak 2 oz. Ni saya perah pakai tgn je..penat sgt 2 jam baru dpat 2 oz.

Nasib baik ada sepupu suami..Mawar, diala tlg masak, basuh baju semua (terimakasih mawar)..dgn keadaan yg msih lemah, luka blum sembuh..bila Amjad nangis time nyusu rasa stress sgt. Malam kerap pula bgn..(org ckp baby boy kuat nyusu). Smpai skrg, time dia ngantuk dan nak nyusu gak masih lg "berperang susu". Tapi alhamdulillah, skrg saya dah bole adapt situasi baru..jumpa doc ms cukup sbln ari tu dia bg multivitamin..jd xdela penat sgt. Pagi2 pun mkn kurma utk tambah tenaga dan susu. Skrg perah gak susu tp pakai electric pump xdela penat..dapatla 4 oz lebih utk sebelah je. Sebelah lg spare utk Amjad nyusu. Insya'allah..makin hari makin bykla susunye.

Mula2 perah guna manual pump brand medela, kuar skit je..pastu guna tgn jela. Nila pumpnye..


Medela Manual Breastpump


Pastu suami belikan electric pump~brand Spectra3. Berbaloila..dan sekarang perah susu dgn tenang.xde lg stress.
Spectra 3 Breastpump

Untuk tabahkan pengeluaran susu lagi..suami belikan saya pil asi. Puasa pun dah dekat jd berharap sgt susu xla kurang. Makan kena lebihla skit.

Pil Asi

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It button on image hover