Perhatian!!

Ada beberapa post yang telah hilang gambarnya. Saya akan update balik gambar tersebut satu persatu ye. Harap masih sudi singgah ke sini ^^.

Wednesday, September 17, 2014

Applique Zipper Pouch

Salam..

Seminggu dua ni banyak masa free, banyak juga senarai benda yang nak dibuat tapi perlahan juga projeknya sebab mudah penat. Anemia semasa mengandung memang penat. Ni dah masuk 31 minggu, biasanya minggu 37-38 dah bersalin, yang ni tak tahu lah pulak. Moga segalanya dipermudahkanNya.

Hujung minggu lepas saya jumpa satu blog dan terus jatuh cinta. Kreatif, cantik dan comel hasil tangannya. Blog Amy dari nanacompany. Kain yang digunakan kebanyakan ala-ala inggeris, roses dan bunga kecil-kecil. Mulalah gian nak cari kain yang sama..hehe. Tapi puasa kain dulu buat masa ni. Banyak lagi benda lain yang sedang menunggu.

Mengambil inspirasi dari blog Amy, saya buat beberapa projek. Tapi yang siapnya baru satu..huhu. Kain perca saya gunting kecil-kecil dan iron atas kertas gam untuk applique (tak tahu kertas tu nama apa sebab beli 1meter dari group fb), ada juga orang guna fusible web tapi nak jimat guna je interfacing atau kertas gam yang biasa jual kat kedai jahit.


Saya susun rapat-rapat supaya seterika panas tidak kena pada gam kertas tu. Agak-agak lekat je saya gunting satu-satu dan barulah seterika balik bagi betul-betul lekat dan kemas.



Yang ni dah siap diseterika dan digunting.Projeknya terbekalai sekejap sebab gunting zigzag dah tumpul,  kenalah beli yang baru. Dah ada gunting tu baru boleh sambung balik projek ni.



Sementara tu simpan dalam balang recycle. Sheep tu dari clay saya buat sendiri tau. Saya belajar dari kak schila dari Creative Bead/Clays. Seronok pulak uli-uli clay ni, tak perlu masuk oven. Biarkan kering dan keras dengan sendirinya. Nak belajar boleh contact dia kat fb pagenya


Haaah..yang ni applique juga. Gunting kain yang memang ada gambar kiut miut tu.



Hasilnya saya tampal pada zipper pouch saya. Sesiapa nak order zipper pouch yang ada apa-apa gambar applique ataupun sulam boleh order sementara belum meletop ni..hihi. Lepas tu jahit lepas pantanglah. Yang ni sample, untuk kegunaan sendiri ;)

Ok, sambung kerja.. ^^.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It button on image hover