Perhatian!!

Ada beberapa post yang telah hilang gambarnya. Saya akan update balik gambar tersebut satu persatu ye. Harap masih sudi singgah ke sini ^^.

Wednesday, February 22, 2012

Set Aksesori kereta & Heart-lace Keychain

Assalamualaikum.. hi,

Akhirnya siap jugak set aksesori kereta ni. Maaflah, kerja menjahit sekarang  memang lambat. Tak terkejar untuk urus rumah, anak2. Nak berjaga malam memang dah tak larat. Paling lewat pun sampai pukul 12-1 pagi. Bila menyusukan Fateh, saya pun terlentok sama. Kalau ikutkan hati, macam-macam projek  nak buat. Tapi tulah, masa dan badan tak mengizinkan.



Heart-lace felt ni syuhada jugak yg tempah. Dipanggil heart-lace sebab felt putih tu dibentuk menjadi seakan lace. Tapi Amjad panggil "cloud".. :P. Pattern heart lace boleh ambik kat sini.


Projek seterusnya, nak siapkan square bag sew along dgn group 1H1P. Pastu cadar fitted jiran sebelah. Langsir dapur sendiri yg tak belum siap2 jugak..huhu. Jumpa lagi ye.. ^ ^.

Monday, February 13, 2012

Puteri Pencil Box & Princess Bedding Set

Assalamualaikum..
Hi semua,

Beberapa minggu lepas saya cuba siapkan beberapa tempahan. Memang lambat sikit nak siapkan order sebab tak dapat tumpu sepenuhnya dengan menjahit. Nak update blog pun curi masa gak sikit. Sebelum update, saya kena edit gambar dulu baru boleh update blog. Tu yang kekadang susah jugak nak update sebab banyak ambik masa.

Ok, ni pencil box Puteri dari Sabah. Dah lama tak jahit pencil box, tu yang saya blur kejap masa nak jahit zipnya. Untuk pastikan kekemasan, biasalah ada tetas dan jahit semula.

Nama, bunga dan strawberry dari kain felt. Saya guna kaedah jahit dan tampal je.



Yang ni pulak princess bedding set, actually sarungnya je. Sayangnya saya tak sempat nak jahit free motion kat kesemua sarung bedding set ni. Kalau dijahit tentu lagi kemas. Design patchwork mengikut bedding set Al-Fateh.  Simple je, kainnya pilihan mak princess sendiri ^ ^.



Bahagian atas sarung tilam saya sulam guna mesin NV90E dan bahagian bawah saya jahit bunga dari kain felt.


Sekarang tengah jahit set aksesori kereta. Sulam nama dah siap, nak jahit aksoserinya pulak. Oklah, nak rehat kejap. tiba-tiba kepala ni berdenyut-denyut pulak. Petang nanti nak ambik Amjad pulak. Insyaallah, jumpa lagi. Happy sewing and nice day!! ^^

Wednesday, February 8, 2012

Hari- hari dalam 2012

Sekejap je masa berlalu, sekarang dah masuk bulan 2 tahun 2012. Tahun ni banyak yang berubah dalam jadual harian saya.  

Akhir tahun lepas, alhamdulillah saya selamat bersalin anak kedua dan pindah ke rumah baru. Awal tahun ni Amjad dah mula sekolah kat Lilttle Caliph. Jadi sekarang saya kena hantar dan ambik dia di sekolah. Syukur, sekolahnya dekat jadi takde lah ambik masa yang lama untuk hantar dia. Fateh letak kat car seat. Kekadang nangis juga bila ganggu dia tidur, hihi..kesian.



Awal persekolahan dia excited nak pergi, hari ke-4 nangis tak nak pergi. Dah ponteng satu hari dah pun.  Dah masuk bulan 2 ni dia dah ok, dia mula seronok bila dah ada kawan-kawan. Saya masukkan dia sekolah awal-awal (4 tahun) supaya dia dapat bergaul. Yelah duduk rumah je takde kawan, asyik mengadap tv  tengok kartun. Sekarang pulak dah pandai tukar channel. Dulu tengok Disney Junior, sekarang dah tak nak tengok tu. Nak tengok Nickelodeon pulak. Bila ada cerita yang tak sesuai, saya suruh dia tukar Disney balik. Alhamdulillah, dia ikut.

Fateh pun dah nak masuk 4 bulan. dah pandai senyum dan mula nak mengiringkan badan. Last check up hari tu beratnya 5.3kg. Sekarang dah makin semangat, lenguh menyusu dia kalau tak tampung lengan dengan bantal. 



Sejak pindah rumah, barang-barang ada lagi yang tak dikemas. Nila bilik jahit saya yang tak seberapa. Hari tu dah beli meja baru untuk letak mesin sulam tu, takde dalam gambar sebab gambar ni ambik sebelum beli meja. Bilik jahit je dikemaskan sebab nak menjahit langsir rumah dan tempahan. Bilik Amjad belum lagi kemas sebab dia masih tidur dalam bilik ibunya. Tempahan pulak, saya tak ambik banyak pun sebab memang susah sikit nak menjahit bila ada anak kecik. Lebih-lebih lagi dia full bf jadi bila menangis, anak dengan kita jelah. Masa dia tidur tu, curi-curilah jahit. Maaf banyak-banyak kalau saya lambat siapkan tempahan. 

Oklah, ni nak sambung menjahit. Petang nanti nak ambik Amjad pulak. Insyaallah, jumpa lagi..:)

Sunday, February 5, 2012

Fabric & Ribbon Bundle Giveaway by Craft Passion


They are really kawaii, sweet and nice. Memang cantik!! And absolutely free. How to get them? Let join this giveaway by Craft Passion. This giveaway was sponsored by Modes4u.

Bestnya kalau dapat ni ^ ^..

Wednesday, February 1, 2012

Tutorial: How To Sew A Simple Tote Bag

Finally have the time to sit down and write this tutorial for you. It is only a simple tote bag.

What you'll need:

Scissors/rotary cutter
interfacing
straight edge ruler (optional)
2 pieces of fabric, 13h"x 16w"
2 pieces of lining, 13h"x 16w"
2 pieces of fabric, 4h"x7w" for pocket
2 pieces of fabric, 4"x20" for handles
disappearing marker/tailor's chalk

Tote Bag pattern - Download Here (You may draw your own pattern based on the pattern here)






1. Cut a piece of fabric 3"X 17" long. Press fabric in half lengthwise. Fuse interfacing to wrong sides of fabric.

2. Press each outside edge  about 0.5cm to the center.

3. Fold fabric in half, press and iron.

4. Top-stitch down each side of strap close to the edge.



5. Repeat step 1-4 for the second strap.





Fuse interfacing to wrong sides of lining. Pin in place and edge-stitch the pocket along pocket's side and bottom edges. Leave top edge open.




Place your handles about 3" from the long edge of would will become the top of your purse. Pin on each side, taking care not to twist the strap.

Repeat for the second handle. You can sew them on at this point, or just leave them pinned.


Cut into square the 2 corners from bottom of fabric and lining about 1 1/2"x1 1/2".

Sew fabric right sides together on three sides and also outer fabric right sides together on three sides.


Repeat for the lining but leave a 5" opening along bottom edge of lining for turning bag right side out.




I like to back stitch (see arrow) where the opening will begin and at the end.  Press the seam flat open. When you remove the long stitches in between the back stitching on both ends, you'll have a nice line which you can use as your guide to slip stitch.




Take one of the 2 square corners which you have cut before. Press evenly so that the seams of the sides are pushed together.  Match the seams as best you can, and pin. Sew 1/2" along the opening. You are forming a gusset to give the bag a little depth. Repeat for all four corners.




Insert bag body inside bag lining with right sides together - straps should be between bag and lining. Align raw edges and seams.




Stitch together upper edges of bags body and lining, back-stitching over each strap for reinforcement.




Turn bag and lining side out through opening the lining.  Slip stitch opening of lining or you can machine stitch to close the opening. I like to slip stitch, so the opening will look like this (nothing at all).




Push lining inside the bag and top stitch 1/8" all the way around the top of bag.




Finished! You can change the size and make some really fun little book bags, diapers bag or diapers pouch too.


Let me know if something isn't clear. Have fun, and happy sewing! ^^


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It button on image hover