Perhatian!!

Ada beberapa post yang telah hilang gambarnya. Saya akan update balik gambar tersebut satu persatu ye. Harap masih sudi singgah ke sini ^^.

Wednesday, November 25, 2009

Ujian Allah..

Tahun ini banyak ujian yang Allah bagi. Alhamdulillah, ujian dan dugaan yang menimpa pastinya ia tanda kasih sayang Allah. Cuma saya mohon pada Allah, moga saya diberi kekuatan, ketabahan dan kesabaran dalam menghadapinya. Selepas kejadian Amjad terkena demam sawan hari tu, suami saya pula kena chicken pox. Sebulan cuti sakit dan 2 minggu kena kuaratin dalam bilik.


Alhamdulillah, tak melarat kepada Amjad. Lepas kena chicken pox, suami saya bedah tonsil pulak. Sebelum ni dia asyik batuk dan selsema, syukur lepas bedah dah takde selsema dan batuk. Makan memang kena jaga, hari kedua lepas bedah dia batuk berdarah..risau saya dibuatnya. Ni sebab luka tak berapa elok lagi dan perlu makan makanan yang sejuk dan lembut. Ais krim tak elok dimakan, lagi buat tekak berkahak dan batuk..kalau batuk tu yg bahaya, takut luka balik tempat yg dipateri. Eloknya makan jeli yang berperisa lembut macam sirap/coklat, jangan yang masam atau tajam.

Dah elok tekaknya, sekali lagi suami saya sakit. Dia mengalami kecederaan lutut yg serius dan perlukan pembedahan. Ni gara-gara main badminton (- -). Sekarang masih pergi kerja tapi bertongkat. Malang tapak kakinya membengkak sebab tampung badan ketika berjalan. Insyaallah, mungkin buat pembedahan lepas raya haji ni.

Alhamdulillah, saya masih lagi sihat untuk menjaga Amjad dan suami. Memang bila suami sakit ni, kerja kita bertambah dan penat. Ibarat patah sebelah kaki jugaklah. Doakan moga saya sentiasa sihat, diberi kekuatan dan kesabaran menghadapinya.
Maaf juga pada kawan2 yang menempah beg dsbnya, saya mengambil masa yg agak lama dan lari dari waktu yg patut ia disiapkan. Biasanya suami boleh jaga Amjad bila dia balik kerja dan sy boleh siapkan tempahan. Bila jadi mcm ni, terpaksalah sy curi2 masa dan tunggu Amjad tidur baru boleh menjahit. Beberapa minggu yg lepas pulak sibuk dgn persiapan adik ipar nak kahwin, dah selesai yg tu hal ni pulak..huhu. Apapun, syukurlah..tak baik sy mengeluh.

Macamana dengan bedah lutut (ACL surgery) yg bakal dialami oleh suami saya?? Boleh tengok kt video ni..



Nak tengok mcmana bedah tonsil?? Yang ni dia dah kena.



Huhu..tak sanggup tengok.

Moga abang cepat sembuh, sihat seperti sediakala..aminn.
Ibu sayang abah.

New Header and Layout

Layout sebelum ni ada problem. Bila buka blog je ada error script, ntah apa yg silap jadi saya tukar layout baru tapi masih lagi putih. Saya godek2 sikit html bkn pandai sgt pun dan tukar bunga kat sidebar dgn pencil cute, buang divider dan kecilkan font..(^-^).

Header pun dah tukar..

Ni yang ke berapa tak ingat dah..

Pastu yang ni pulak.

Dan yg terbaru ini pulak. Tapi rasanya yg ni pun kejap je..tengah cari idea buat header baru. Hihi..

Ok..thanks for reading (*_*)!!

Thursday, November 19, 2009

Belajar Sulam Tangan


Hihi..bolehlah buat sikit2. Jadi nak share apa yang saya boleh buat.
Boleh tengok dan belajar kat sini ye.


Stash Swap



I'm joining stash swap for group 3. Still have 2 places to fill.

Stash that we need are:-
1. 10 buttons
2. 3 pieces fabric - fat quarters (18"x22")
3. 3 pieces ribbon (1 meter each)
4. 2 pieces felt (A4)
5. special (surprise) stash for you friend

Come and join us here.


Emboirdery Tutorial



This tutorial has been requested by Wan for a long time ago. Alhamdulillah, today I manage to give the tutorial ^-^. Actually it very easy for simple embroidery. Especially when we only use back stitch or "jahitan kia" in Malay.

First, bring your needle to the front.


Then, take your needle one stitch back like in the picture.


Next step, bring the needle one step forward from no.1 and repeat the second step.
So, it will come out like this...


The stitch that I use for the leaf (in circle) is satin stitch.
Hmm..I think I'm not very good in giving tutorial. If you want more detail about embroidery stitch come and take a look here.


This design I take from Cinderberry Stitches. We can browse through internet to find much more embroidery designs.

Thank you for reading.
Happy stitching (^-^)!!




Tuesday, November 17, 2009

Kotak Free



Nak buat kotak hadiah?? kat kedai ada jual tapi kalau dpt buat sendiri lagi jimat dan seronok. Sebab "handmade with care, love and thought" ni sweetlilcraft punya quote :) Lagipun, memang puas hati kalau dapat buat sendiri. Orang yang terima tu pun rasa lebih dihargai dan disayangi..ewahh :)
Sesiapa nak cuba buat boleh tengok kat sini dan sini atau sini.

Selamat berkraftangan (^_^)!!

Beg dan Bungkusan


Beberapa hari yang lepas saya dapat siapkan diapers bag, pencil box dan toiletries yang ditempah.
Nak tengok dgn lebih dekat boleh klik kat sini.

Minggu ni saya nak jahit baju melayu Amjad. Kali pertama nak jahit, tak tahulah jadi ke tidak. Ni baru siap potong kain.
Baju melayu ni pakai masa kenduri kahwin adik ipar saya hari Ahad nanti. Kami pihak lelaki, jadi pakai baju tema biru.
Hujung minggu lepas tolong mak saudara siapkan hantaran.
Hmm..nanti siap baju Amjad saya tunjuk kt sini.

Bungkusan??
Semalam dah sampai bungkusan dari US.
Kain dan pattern yang saya order dari Kak Lin..
Tak sabar nak cuba pattern baru dan tudung (*¬*)
Thanks ye Kaklin.. (^_^)
Ni la bungkusannya..

Sampai sini dulu..terima kasih,
Have a nice day (^_^) !!

Monday, November 16, 2009

Diaper bag and Toiletries pouch


This is diapers bag for Yanti.
Hope she like it. I put gusset on the left and right, so it come out in square shape.
It also not easy like others and my first ever attempt making this pattern so it not 100% perfect but I'm still happy when it done.
My husband love this pattern.
In future, I need much more details and practices on this pattern.


It have 5 pockets inside.


Toiletries pouch, only one pouch but have two and different name on it.
Nadine & Murni.
For this pattern, its need to re-size to become much more bigger and we could put anything like doreamon's pocket (~_^).
Until then, wait for my tutorial on the next post.

Thank you very much for reading(* v *)!!




Pencil box Ayai- New pattern

New pattern and design for Ayai. Alhamdulillah, she love it :07:

Zoom in on embroidery name of Ayai/


Butterfly on the back side.

Inside the pencil box.

(^^)// done with diaper bag and pouch for Yanti too. Wait for the next post ya.
Now, I'm going to sew Adila's order but..
need to sew Baju Melayu for Amjad first. My BIL will marry on Friday night.
Until then..thank you for reading (^o^)y.

Monday, November 9, 2009

Rubber stamp

I'm not really expect in craving stamp, just try to carve my own rubber stamp and make something new for my craft needs. Kenapa tak beli?? Fuu, mahal oo... Mango was the one who expect in this craft. Really talented lady and neat in her works. Maybe next time I can order from her for my label Sweetlilcraft Shop >_<

And..this is my new rubber stamp..
Not really neat. Actually, its really difficult to make. No wonder it expensive.
I use versa craft ink for fabric and paper. Just bought it last weekend at Craft Haven.


Wanna some coffee and cake? ^-^
These are my forth and fifth rubber stamps. Use really cheap ink ~_^ .


These are my tools and rubber stamps. Love shape was the first thing I carved and then the flower and chicken.
It a cheap carving tool, cannot carved on eraser or rubber because it not sharp enough. So, i just used the knife. That why, it not easy for me to carve at the round shape u_u. But nevermind..it just for me to use it >_<
Last, the erasers..only the cheap one ^o^


Thanks to Mairuru for her toturial. It inspired me to make my own rubber stamp ^_^

Rumah baru

Fuuuhh..kalau dapat buat rumah cam gini bestnya kan?! >_< . Macam2 jenis rekabentuk ada. Klik je pada gambar, ada floor plan dia lagi. Hemm, siapa nak buat rumah dan nak cari idea baru..bolehlah tengok kat sini. Ada kelainan sikitlah sebab reka bentuknya banyak gaya Inggeris. Tapi memang cantik2.



Ni bahagian depan rumah


Ni pulak bahagian tepi.

Kalau ada tanah, bolehlah buat rumah macam ni >_<

Friday, November 6, 2009

My recent crafts


What are these things??
Please come and read here >_<

Kraf masa terluang


Ni kraf yang dibuat masa tak boleh menjahit. Biasanya tak boleh menjahit bila pergi berjalan atau masa Amjad nak saya duduk tengok tv dengan dia. Jadi, sambil tengok tv tu sambil buat. Tapi beg tu kena jahit jugakla...

1. Rubber stamping - tu kira hasil ukir pemadam yg kali ke 3 dan ke-4.
2. Flower crochet - susahlah nak mengait ni, tak begitu retilah, kalau reena cayang tu memang terror, siap boleh buat baju dan ada kedai cute lagi. Bila saya buat, asyik tak cukup je kelopak bunganya..huhu.
3. Decoupage jar - Ni botol makanan Amjad yg saya tampal tisu decoupage yg saya beli dgn Mscraft dan bahan2 lain dari DIY Decoupage.
4. Grocery bag - Beg yang paling cepat dan mudah dibuat. Saya buat pagi, petang dah pakai bawa pergi pasar :) Kain ni yg saya dapat dari Kaklin hari tu. Namanya Cranston Village Home Decor V.I.P print..fuuu :)

Monday, November 2, 2009

Kenapa pupusnya dinosaur??



Ceria2kan diri..hahaha >_<
Memang betullah binatang satu lagi tu perosak.

Handbag Hanis Husna

I'm sorry that you have been waiting too long.
This bag was ordered by Hanis.

2 pockets inside and one zipper pocket at the back.
I used magnetic snap button as closure.

That flower can be remove or put at other place because I put brooch pin at the back.
Hope you like it >_<

Benda Baru...


Salam semua..

Bag tangan kat atas tu baru je siap dijahit. Sepatutnya dah lama siap, tapi kehabisan kain lining hitam pulak jadi terpaksa tunggu hari minggu untuk pergi beli. Nak suruh suami taktau pulak dia. Ini tempahan daripada seorang pelanggan saya. Bag ni ada 2 poket di dalam dan satu poket berzip di luar. Maaf banyak2 ye, lama benar menunggunya. Kain tu imported dari US..hihi, saya beli dr Kak Lin tersayang >_< style="color: rgb(0, 204, 204);">Kak Dee dari ADR'S Treasures. Kak Dee orang yang professional dlm bidang jahitan. Macam2 ada, boleh jenguk blognya untuk tahu lebih lanjut.
Dalam majalah Sew Simple tu ada tip jahitan, pattern, fashion..mcm2lah info berguna buat saya yg suka menjahit ni.
Terima kasih sekali lagi buat Kak Dee atas goodies tu. Suka sgttt >_<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It button on image hover