Perhatian!!

Ada beberapa post yang telah hilang gambarnya. Saya akan update balik gambar tersebut satu persatu ye. Harap masih sudi singgah ke sini ^^.

Wednesday, February 25, 2009

:: Kek Coklat & Marshmallow ::

:sheep:
Cuti hujung minggu baru2 ni ada buat solat hajat kat rumah ma, sempena masuk rumah baru dan doa untuk papa yg akan masuk wad IJN. Simple je masak, mee rebus bebola ikan 'yang dibuat sendiri', kek coklat dan ais krim. Tapi lupa lak nak ambil gambar mee rebus..sodap. Resepi tu nanti bila saya buat mee tu dulu..hehe.


Marshmallow tu pulak buat hari Ahad lepas, agak manis. Buat candy ni takde orang pun nak makan..huhu. Saje je nak try buat. Takpe, nanti bawa balik kampung, pasti abis punya. Resepinya sy ambik dr rumah kak inahar. Sy copyla kat sini.

RESEPI HOMEMADE MARSHMALLOW

Bahan:

1/4 cawan tepung jagung**
1/3 cawan confectioner sugar **
21gm gelatin
1/3 cawan air
2/3 cawan gula
1/2 cawan corn syrup (glucose syrup)
secubit garam
1 sudu kecil esen vanilla
pewarna (optional)

Cara-cara

1. Ayak tepung jagung bersama confectioner sugar, ketepikan buat sementara.
2. Satukan gelatin bersama air, biarkan terendam selama 5 minit. Kemudian masukkan gula, panaskan dengan api kecil sehingga gula larut.
3. Dalam bekas lain, satukan bancuhan gelatin tadi, corn syrup, vanilla, garam dan pewarna. Pukul dengan speed paling laju selama 15 minit.
4. Sediakan loyang 8x8 inci. Sapukan sedikit minyak, kemudian taburkan tepung jagung & confectioner sugar tadi. taburkan pada dasar & bahagian tepi loyang.
5. Tuang bancuhan ke dalam loyang, kemudian biarkan mengeras sehingga 2 jam.
6. Bila dah ready, potong dengan pisau basah ataupun terap dengan acuan yang telah dibasahkan dengan air.
7. Salutkan dengan lebihan tepung jagung & sugar tadi. Biarkan betul2 kering baru simpan dalam botol kedap udara.

p/s-kak ina, ayu minta izin copy akk punye resepi ye ^_^

Image Hosted by ImageShack.us

Tuesday, February 24, 2009

:: Jom Join Jajakraf Contest ::

:blueturtle:

Tengok shirt shape box ni, memang menarik kan? Kreatif orang yang membuatnya.
Dah byk kali masuk blognya, tapi tak sempat nak mengomen dan post n3 ni.
Blognya penuh dengan hasil kraftangannya sendiri. Memang cantik2 semuanya malah kemas dan teliti.

Sempena post entry yg ke 50, Jajakraf telah mengadakan satu pertandingan. Apa yang perlu dibuat..

1. Tinggalkan komen
dah buat.

2. Post about the giveway
here, it is.

3. Add Jajakraf into link list
done.

4. Post my giveaway picture button on your sidebar
ok..dah letak.


:sheep:

Apa yang ada dalam kotak t-shirt tu??
Haa..tu dalam gambar kat bawah. Semuanya handmade by Jaja.
Memang bertuahla sapa yang menang.


Saya memang minat sangat dgn kraftangan ni, tapi tak sempat nak buat. Sibuk dengan putera kesayangan ^_^.
Barang2 pun ada lagi yang kena beli untuk buat projek terbaru ni.
Kalau menang ni, boleh gak jadi bahan projek.
Ok..apapun sapa yang nak join dan menaikkan graf visitor Jaja, jemput ke rumah Jajakraf ye.
Tarikh tutup 4 mac ni. Jadi..cepat2 ^_^ .

:83:




Image Hosted by ImageShack.us

Friday, February 20, 2009

:: Tag dari CikEpal ::

:110:

Dapat tag ni dari CikEpal..
Fuhh..ambik sikit masa nak menjawab.

Berapa umur awk & keputusan pekse UPSR awk??
lahir tahun81..kirala brape.
UPSR?? Mmm..3a 1b..

Beri 4 ciri lelaki pojaan awk?:)
Dah dpt dah
takyah senaraila..^_^


Sila siarkan 1 pic awk dlm berkeadaan :

**muka semasa menjawab tag tanpa mengubah pape pown jgn ubah
:010:

**keadaan selepas diubah dgn cdkit touch-up
:017:

**muka dgn senyuman tertutp nmpk gigi
:003:

**muka dgn senyuman manis yg nmpak gigi
:020:

**apakah yg sdg di tangan anda sekarang ?
tikus..
:011:

**siarkan gambar2 unik anda..tidak sabar rasanya mahu melihat!
:034:

warna baju & suar yg kamu pki skng ?
oren dan biru..

..Mangsa tag..
Taknakla..^_^

p/s-sowie ye cikEpal, akk cikelat..hihi.


Photobucket

Wednesday, February 18, 2009

:: Kesayangan Ibu dan Abah ::

Amjad dah masuk 7 bln pada 17hb lepas..gambar atas tu gambar dari usia 1 hari smpai 6bln lebih.
Dari botak hinggalah ada rambut.
Gambar 7bln belum ambik lagi.
Skrg dh makin kenal org.
Taknak ngan org lain..manja sgt ngan abah dia.
Abah balik je, terus angkat tgn mtk dukung..hihi
Makan pun byk..^_^


Gambar ni ambik kt padang dekat masjid negeri.
Excited tgk abah dia main bola ngan paksu,balik je dah pandai melangkah..bertatih.
Merangkak tak pun, bole jalan terus ke??
Sayang Amjad..besar dgn sihat, jadi anak yg soleh ye ^_^

Image Hosted by ImageShack.us

:: Anugerah untuk Top 5 ::


:girl03:

Cute tak award ni?? Suke sgt dpt award ni dari nisa. Terima kasih byk2 nisa, love to be ur friend.
Sy nak bagi award yg chumel ni tuk top 5 luahan rasa.
Sapa ek...
  1. mrs hafiz (35)
  2. reena (29)
  3. Tirana (27)
  4. sya (14)
  5. Niza Lisa (10)
  6. Cik Anie (10)
Nisa bole ambik lagila award ni..hihi. Sebab cik anie sama nombornye ngan nisa, jd bolehla ambik gak ye.
Nanti tepek kt blog masing2 ye.
:girl01:


Image Hosted by ImageShack.us

Tuesday, February 17, 2009

:: Hai la Anak Abah ::

:41:


Amjad tgh bersedih..
memanggil avah, avah..abah la tu..
tak panggil ibunya..
kalau pngil pun jd..
abu,abu
hihi
:117:
dah mula lasak..
dan mintak dukung..
bergolek2 seluruh ruang..


p/s: sesapa yg suka emoticon ni, boleh klik kt sini . Ada byk lagi emoticon yg cute kt blog amoi.

Image Hosted by ImageShack.us

:: Tag Make up ::

Tag ni dtgnya dari Yanmie .

Term & regulation ialah :-



1. Copy paste gambo ats nih n tepek kat blog uowls..
Photobucket dah tepek dah.

2. Snap gamba koleksi makeup yg anda ade especially lipstick, gloss, eyeshadow n mascara

Inilah dia..haha, very da simple one.


3. Elaborate each of them.
Photobucket dah ade kt gambo dh..brand biase2 je.

4. nyatakan set makeup pe yg anda ign miliki pas ni.
Photobucket Tak pernah pkir..ikh, dok umah je..kdg2 je pakai.


5. Tag seme kwn perempuan anda [ p/s kwn laki pon bleh kalo die pki makeup.kalo nk tyg makeup bini die pon leh gak.hihi..]
nak tag sapa ye..

Photobucket na shari
Photobucket nisa shari
Photobucket seri
Photobucket cikEpal
Photobucket kakyong

kawan2, boleh menjawab ye..tapi tiada paksaan..:010:

Image Hosted by ImageShack.us

Monday, February 16, 2009

:: Emoticon ::

:pucca23::pucca21: :boy13: :girl05: :sheep: :sheep:

Hari ni dapat emoticon baru.
Ada yg suka emoticon ke? Kawan saya della suka ni, cam saya..Photobucket.
Sapa2 yg nak emoticon ni bole klik kt munirah, along arman dan chokilala.


Image Hosted by ImageShack.us

Friday, February 13, 2009

:: Kenduri kt Taman Negara ::

:crab1:

Esok g kenduri kat Taman Negara, sapala yg kawin kt utan ni?? Ish2..

Sebenarnya kat Hulu Tembeling, tak seberang sungai pun. Seberang tu Taman Negarala.
Kalau menyeberang, takut gak nak bawak Amjad.

Jadi..balik nanti sy post n3 gambar kt sana..kalau ambik gambarla..insyaallah.

:crab1:
Image Hosted by ImageShack.us
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It button on image hover