Perhatian!!

Ada beberapa post yang telah hilang gambarnya. Saya akan update balik gambar tersebut satu persatu ye. Harap masih sudi singgah ke sini ^^.

Saturday, September 27, 2008

Selamat Hari Raya Aidilfitri


Ramadhan semakin meninggalkan kita..hari kemenangan kian menjelma. Semoga Ramadhan yang penuh berkah ini kita temui lagi pada tahun hadapan.

Sempena hari kemenangan yg bakal menjelma, saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI buat semua. Kad raya ni ditujukan pada kawan2 saya dan pengunjung yg sentiasa sudi bertandang di blog ini.

Di sini juga saya ingin memohon jutaan kemaafan pada semua jika ada tersilap kata, tersalah bicara atau tulisan yg menyinggung perasaan..harap semua dimaafkan. Semoga ikatan ukhwah ini akan bertambah erat dan berkekalan selamanya. Pada kawan2 (nama dibawah), silalah copy n paste kad raya dan gantung kat blog masing2 ye..

MaRiA
IrniE
AyOng
TirAna
ReEna
IzAh a.k.a ChokiLala
SuE

Thursday, September 25, 2008

Amjad Admitted..

Sabtu baru2 ni Amjad inject tuk umur 2 months. Citela kt doc yg dia nangis2 ari tu..check2 rupanye angin pasang (hernia) dia dah bengkak. Patutla asyik nangis je. So, doc decided..dia kena operate tuk buang hernia tu.
Mulanya buat appointment kt SMC, tapi lambat lg..sabtu ni (27 hb) baru dpt jumpa doc. Jadi kami terus pegi SJMC, dptla buat appointment ngan Dr. Ahmad Zulkilee Laidin, pakar surgeon tuk kanak2 pada hari Isnin 22hb lepas.
Bagusnye..Amjad dpt terus operate esoknye. Kami taknak tangguh2 lagi, kesian dia menahan sakit hernia. Lagipun raya dah dekat..balik kampung..nanti dia nangis lagi. Malam tu, lepas berbuka je Amjad admitted kat wad pediatrik A, bilik 280. Yang sedihnye..dia kena mula puasa pd pukul 2.30pagi. Malam tu cubala bagi dia minum byk2 tapi dia taknak..menyusu kat badan lagila..asyik mengamuk je. Pukul 2.30pg, sy kejutkan dia tuk nyusu..alhamdulillah nak pula dia nyusu bdn..tapi kejap sgt. Pastu kena tahan lapar dia sampai kul 9.30 pagi..kesian,sedih sgt tgk dia nangis2 mtk susu..bagi puting kosong jela tuk tenangkan dia.
Hampir pukul sebelas..suami pegi tgk dia kat bilik OT. Dah selamat dah..cuma mengigil kesejukan, biru bibirnye. Dia masih lagi mamai sbb bius..kul11.30 dah mula bagi dia minum air zam-zam, kul 12.00 baru bagi dia minum susu. Habis 5oz sekali minum.
Sehari 2 mlm kt spital..kuar hari Rabu ptg. Amjad dh kurang nangis, dah mula hisap direct dari badan. Tapi kekedang still taknak hisap direct..nape ye..? Ada sesiapa tau tak??
Sekarang Amjad dah siap dikhatankan sekali.. nanti bole ikut abah g masjid ye..:)
Ni aksi Amjad sebelum masuk OT..ceria je.

Baru keluar dari OT..tak sedar sepenuhnya lagi..

Tag nama Amjad kat kakinya..pakai sampai ke rumah. Moga Amjad sihat selepas ni..ceria selalu.

Cerita hari minggu baru2 ni..21hb 9.

Tengahari tu pegi shopping barang2 dapur kat tesco extra..ingat nak buat cheese cake resepi della tapi tak sempat lak. Petang tu juz masak spaghetti ngan puding roti resepi della gak..

Nila gambarnye..sorila gambarnye buruk je. Tak smpat nak "menghensemkannye"..kejar masa nak buka puasa.



Kuah spagheti bolognaise ~ special request from my husband..hehe.


Spaghetti ngan kuahnye..carca marba je gambar..huhuk

Puding roti..my husband love it.

So, semua berbuka dgn rezeki Allah hari tu..alhamdulillah. Thanks della for ur recipe. Nanti post la lagi resepi best2 ye.


Dah lama tak update..

Jeles tgk template kekwn yg cantik..jadi sy pun tukarla "skin" dia. Template ni dapat dari footnote blog reena. Camne "skin" baru? Lawa tak..?? Hehe..byk la plak nak kena masukkan balik..

Selamat Hari Raya Semua


Ini kad raya dari Tirana..thanks a lot. Nanti ada masa kita balas ye .. :-)

Saturday, September 20, 2008

Amjad nangiss..

Semalam bwk Amjad pegi beli lauk berbuka kat kedai. Biasanye masak..kebetulan atuk ngan bapa sedaranye dtg umah dr kelate..lauk kat umah ciput je.Jadi pegi beli jela..tapi,habis gak RM40.50..mahalnye.Ikan cencaru bakar 2 ekor dah 9 ringgit.Tapi berbaloilah,semua habis.
Balik je..abahnye mandikan amjad.Masa tu dah dekat nak buka dah..masa siapkan dia,dia start nangis,berenti kejap,sambung nangis balik..macam2 kitaorg buat nak pujuk dia. Rupanya dia kembung..kesian dia.Bagi air gripe,bila dah terkentut2 baru dia senyap.Lastnye,tetido atas dada abahnye dkt kul 10mlm.
Risaunye..seari dua ni dia taknak nyusu..kena perah dulu baru nak,tu pun perang2 gak. Malam baru dia nyusu direct dari dada.Sedih tgk dia cam tu.
Hari ni dia kena cucuk utk 2 bulan..harap xdela demam nanti.


Thursday, September 18, 2008

Balik Kampung..

Hujung minggu baru2 ni balik kampung kejap kat kelantan..tgk nenek tak sihat. Bertolak lepas subuh hari Jumaat.Sampai dalam pukul 1 lebih. Sampai2 je..anak2 sedara (anak abang), berkerumun dok dekat Amjad..hehe, dah lama diorang nak tgk baby..datang tgk masa pantang je. Dlm kete takde lak dia meragam, tapi sampai je Amjad nangis..kat umah nenek tu panas skit, biasala umah kampung, takde siling...Puas dodoi..last2 pakai lampin je, baru dia senyap. Kesian dia baru sebulan lebih dah kena jalan jauh2
Petang tu kitaorg buka puasa kat umah papa. Sampai je aku pusing2 kt pasar ramadhan. Dah lama teringin nak makan kuih kelantan..sakan gakla beli kuih ngan lauk.Tapi berbaloi..murah dan sedap.
Esoknye berbuka kat umah nenek lak..biasala, dok jauh ni bila balik kena bahagi2kan masa tuk famili.Lepas Subuh je hari Ahad tu terus balik S.Alam..dlm kete Amjad meragam skit..agaknya tak sedap badan.Kitaorg pergi dan balik ikut Simpang Pulai,lalu Cameron Highland..risau gak kot telinga Amjad sakit. Kita pun bole rasa berdengung..jadi, sepjg kt atas tu sebolehnya susukan dia je.

Ni kat dalam kete..baik je dok kat car seatnye.

Opah Amjad, dah kurus dah..

Sempat gak snap dari dalam kete..ni dah nak kuar dari Cameron.

Tengokla..sepupu-sepupunye.


Thursday, September 4, 2008

PeTua BykkAn Susu..

Atas permintaan della dan nk share ngan kekwn2..Ini mengikut sedikit pengalaman yg ada dan melalui pembacaan.
Mulanya risau takut susu berkurangan coz kita berpuasa. Ada yg pesan jgn puasa dulu. Tapi, nekad nak puasa gak. Alhamdulillah, hari ke4 puasa ni susu makin byk..harap berterusanla. Ok, petuanya..


1. Doa..moga diperbanyakkan susu walau berpuasa kerana Allah. Moga dpt tunai tanggungjawab dan bagi hak nyusu pada amanah Allah si kecil kita tu.

2. Makan kurma byk2. Sy berbuka dengan 3 biji kurma dgn niat bykkan susu. Sahur pun makan kurma lagi. Lagi byk lagi bagus.

3. Sy ambik pil asi..masa berbuka, sebelum tido dan masa sahur.

4. Sy minum jus kismis As-syifa'. 2 sudu besar ms sahur dan 2 sudu besar sblm tido.

5. Minum air suam byk2. At least dpt 8 liter. Kekdg minum jus kurma utk tenaga.

6. Sayur sawi ngan lobak putih.

7. Jgn stress, pengalaman stress ms pantang mmg buat susu kuar skit je. Sy pn ambik petua della dulu..buat hipotesis..

8. Bila susu penuh, sy perah.. jd, susu baru akan keluar. Kt pun ada spare susu, kot bdn dh tak larat sgt.

9. Yg penting gak, bb kena sentiasa isap jd dia akn stimulate pengeluaran susu.


Mcm Amjad, dia kuat nyusu..paling lama 1/2 jam skali isap. Pastu kerap, kekdg selang 1jam, kekdg selang 2 jam. Badan kita penatla skit. Jadi sy ambik multivitamin. Kurma tu pun penambah tenaga.

Insyaallah diperbykkan susu olehNya..kita berusaha setakat mampu. Semoga kekwn dpt tunai hak pada si kecil dgn jayanya..chayo!

Wednesday, September 3, 2008

Dalam Kerinduan..

Hari ni dah masuk hari yg ke-3 puasa. PENAT rasanye hari ni coz semlm Amjad meragam..jd tido pun kejap sgt. Lepas tu dia nyusu..bdn ibunye terasa lagi penat.

Bila tiba bln pose camni..RINDU kt kg. Nak makan kuih kelantan..ptg td suami belila gak kuih butir nangka, lompat tikam ngan onde2. Tapi dah tak berapa elok, dah nak masam dah. Tu ingat petang esok nak buat sendirila, lg puas hati.

Ntahla..dlm kepenatan hari ni, tetiba rasa sendu. Teringat suasana berbuka puasa bersama arwah mama, arwah ayah (atuk), ngan mak (nenek), papa dan adik2 kt rumah mak kat kg. Skrg rumah pusaka tu dah disewakan. Hmm..mcm2 berselirat dalam hati. RINDU dan SEDIH..
Segalanya takkan kembali macam dulu lagi. Masa dah berubah..
Hemm..sekarang dah ada suami tercinta dan Amjad buah hati ibu. Kalianlah pengubat hati..I love both of u very much.

Tuesday, September 2, 2008

Dah abis pantang..

Hari ni dah 4 hari abis pantang..alhamdullilah, dpt gak puasa. Syukur juga susu keluar dgn byknye walau siang hari tak makan..dapatla 'my prince' minum sepuas-puasnye .
Hari ni tak masakla,buat agar2 je..hehe. Yang lain semua beli..bkn apa dah takde idea nak masak apa. Karang masak tuk sahur jela.

Mmm..cuti ari tu balik kg kat kanchong darat. Balik pada hari sabtu, malam tu first time tido kampung suami takde. Dia kena g kawad merdeka kt dataran shah alam..hemm..tak best betul, malam tu my lilttle Amjad ngamuk je, agaknya tempat baru, dah tu abah dia takde lak . Meragam je..nasib baik wan anjangnye ada..wannye la yg melayan dia sampai tgh mlm. Hemm..kalau balik kg, bestnye ramai yg melayan Amjad..wan usu ada,wan cik ada, cik adah,mm ramai lagila. Bolela ibu rest skit.. hehe..


Selamat Berpuasa

Glitter Words


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It button on image hover